Udskriv

Det unikke menneske

Det første unikke menneske er navnet på en serie stentøjsskulpturer, som ved en tilfældighed blev skabt på keramikeren og pottemageren Mogens Kræmers værksted i Hedeboryde. Værkstedet, hvor der arbejdes med en traditionel stentøjsproduktion af krus og Tekander, kom for år tilbage for skade at fejlproducere en serie suppeskåle. Skålene blev naturligvis klasket sammen, mens de endnu var våde og endnu kunne bruges til anden pro- duktion. To af disse skåle faldt i sammenklaskningen så tilfældigt, at Mogens Kræmer syntes at kunne genkende krop, linier og udtryk, som normalt kun er at finde hos det levende menneske. Ideer og tanker legede siden i keramikerens hoved, og blev i 1995 udtrykt i en serie unikke stentøjsskulpturer med primitive menneske lignende træk.

Keramikerens tanker er, at vi jo alle ved, at Vorherre skabte de første to mennesker ud af ler og at vi derfor som mennesker har meget at være taknemmelige for - for tænk om Vorherre bare var ved at lave suppeskåle, og ligesom pottemageren klaskede to af disse sammen, som så blev til de første to mennesker på jorden og siden til den forunderlige verden vi i dag lever i. Måske er dette sjove tanker, men i bibelen står jo netop skrevet "Mennesket er som leret i pottemagerens hånd".

Skulpturen fås i to størrelser. Den enkleste model består af et par, som så udbygges med et eller flere børn påsat til de større modeller.

Skulpturen fremstilles i stentøj brændt ved 1300 gr., hvilket gør den vejrbestandig.